diumenge, 27 de maig del 2012

TEMA 3


Estructura de la Població

Introducció
L’estructura de la població ens informa sobre la quantitat d’homes i dones, i quines edats tenen en un territori i un any concret. La millor eïna per representar l’estructura de la població, és la piràmide de població.

1. Piràmide de població
Consisteix en una representació gràfica on a la dreta hi ha la quantitat d’homes i a l’esquerra la quantitat de dones. Els separa en un eix vertical on les edats es representen en grups de cinc en cinc.

Si la piràmide descriu una societat jove la base serà molt ampla i la part alta estreta. Aquest tipus de societat es correspon a països pobres, amb taxes de natalitat altes i esperança de vida reduïda (piràmide progressiva).

Si la piràmide te una forma de pera, descriu una societat que s’envelleix, on les taxes de natalitat s’han reduït i l’esperança de vida més gran. Es correspon a països rics i desenvolupats (piràmide regressiva).

Si la piràmide te forma de campana, és perquè tots els trams d’edat mantenen una uniformitat exceptuant la part alta que es correspon amb la gent de més edat. La piràmide estancada descriu una societat que esta a mig camí de país pobre (p. progressiva) i del país desenvolupat (p. regressiva), per tant reflecteix un país en vies de desenvolupament.


2. Com es fa una piràmide de població
En primer lloc hem de consultar en un cens quants homes i quantes dones viuen en el territori que volem representar, tenint en compte l’edat (de 0 a 4 anys; de 5 a 9 anys...el darrer grup serà el de 75 a 80 anys i en aquest grup s’inclouran totes les persones per damunt d’aquesta edat). Elaborem una taula amb les dades. Apartats: Edat; Total Pob, Homes, Dones, % Homes, % Dones. El percentatge s’estableix a partir d’aquesta fórmula:

Percentatge de cada grup= Població de cada grup X 100 /  Població Total (d’homes o de dones)

Un cop tenim el percentatge de cada grup procedim a reflectir-ho en una gràfica. Ens cal un paper milimetrat. Dibuixem dos eixos de coordenades separades per un espai. A la dreta homes i a l’esquerra dones. L’espai central aniran les franges d’edat (0 a 4, 5 a 9.... 75 a 80). Cal marcar en l’eix d’abcisses distàncies iguals amb els nombres absoluts de la població o els percentatges, començant des de 0 pel centre.

Exemple: 
2.1 Recursos:
Els censos donen informació sobre la població d’un lloc, la seva consulta proporciona les dades suficients per elaborar una piràmide de població.
Recursos [en línia]:

3. Com es comenta una piràmide de població
a) Cal que ens fixem en la forma de la piràmide: La forma de triangle correspon a  un país poc desenvolupat (amb majoria de població jove. Estructura progressiva). La forma de campana correspon a un país en víes de desenvolupament (amb l’estructura de la població estancada). Quan la base de la piràmide es fa estreta, es correspon a un país desenvolupat (de població envellida o regressiva).
b) Analitzar la forma de la piràmide: responen les següents preguntes:
És simètrica o no? comprovar si hi ha el mateix nombre d’homes que de dones en cada franja d’edat.
— Existeixen entrans? Els entrants indiquen un excés de defunsions, un descens de la natalitat o be reflecteixen emigració. 
Existeixen sortints? Els sortints són indicadors d’increment de naixements o d’immigracions.
És molt important senyalar a quins grups d’edat es produeixen aquestes variacions i relacionar-los en anys concrets.
c) Explicar la raó d’aquestes variacions (entrants i sortints) en la piràmide, i el nivell de desenvolupament que te el país segons al forma global de la piràmide.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada